Hakim adayları tekrar mülakata çağrılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2007 08:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Danıştayın Ekim ayında verdiği yürütmeyi durdurma kararından önce idari yargı hakimi adaylığı yazılı sınavını kazananlara, yeniden mülakat hakkı getirildi.

Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve arkadaşları tarafından verilen önergeyle, teklife geçici bir madde eklendi.

Buna göre, Adalet Bakanlığı tarafından 15 Ekim 2006 tarihinde yapılan idari yargı hakimi adaylığı yazılı sınavını kazanan, ancak mülakatta başarısız sayılanlar, bu kanun hükümlerine göre yeniden mülakata alınacak. Bunlar arasında başarılı olanlar adaylığa atanacak.

Yazılı sınav ile 25 Haziran-6 Temmuz 2007 tarihleri arasında yapılan mülakat sonucuna göre atamaları yapılanların hakları saklı kalacak. Bu adayların meslek öncesi eğitimleri, kaldığı yerden devam edecek.

Önergenin gerekçesinde, Danıştay İdari Daireleri tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararından önce yapılan yazılı sınavı kazananların, mülakata çağrılarak haklarının korunmuş olacağı belirtildi.

-''YARGI KARARLARI BY-PASS EDİLİYOR''-

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, önergeyi ''gece yarısı operasyonu'' olarak nitelendirdi. Düzenlemenin, 99 idari hakimi kapsadığını belirten Okay, ''TBMM'de yasalar görüşülürken, bu yasaların hukuksal temeli belirlenirken, birbirimize karşı daha samimi olalım. Yargı kararları py-pass ediliyor. Danıştayın kararı, bu düzenlemeyle aşılıyor'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Cumhurbaşkanının, kanunu 15 günlük inceleme süresi olduğunu belirterek, bu sürenin kullanılması halinde kanunun 4 Aralıkta uygulama imkanı olmayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanının da zor durumda bırakıldığını ifade eden Vural, ''100 hakimin içi yanıyor. Bunların sıkıntılarını çözmek için bir yönetmeliği kanuna çevirdik. Böyle bir şey olmaz. Yönetmelikler kanun olacaksa, yönetmeliklere gerek yok. Son derece yanlış. Burası kanun yapar, yönetmelik yapmaz. Eğer yönetmelikler kanun olacaksa, bütün yönetmelikleri kanun şeklinde düzenlememiz gerekir. İlk yapmamız gereken şey, mahkeme kararlarının ivedilikle uygulanmasına çalışmak'' diye konuştu.

-''MÜLAKAT SİSTEMİ YENİ DEĞİL''-

Milletvekillerinin madde üzerindeki sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de mülakat uygulamasının yeni olmadığını, 1934 yılından bu yana uygulandığını söyledi. Şahin, kanun teklifiyle mülakat sistemine yeni bir disiplin, anlayış ve değerlendirme kriteri getirildiğini söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'ın, Konya Adalet Sarayı'nın iktidarları döneminde yapıldığına ilişkin sözlerinin yanlış olduğunu ifade eden Şahin, Konya Adliye Sarayının yerinin 1994 yılında belirlendiğini, 2005 yılında ihale edildiğini, açılışının da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Aralıkta yapılacağını bildirdi.

Şahin, ''İktidarımız döneminde 77 adalet sarayının inşaatını bitirdik, 39'unun inşaatı ise devam ediyor. Bunlar da tamamlandığında 116 adliye sarayını bitirmiş olacağız. Ayrıca 6 adliye sarayının ihalesi yapma aşamasında, 21 tanesinin de projesi çiziliyor'' diye konuştu.

-''SİZE SADAKA VERMİŞ OLURUZ''-

Madde üzerinde verdiği önergeye ilişkin konuşan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Şahin'in yakının işe yerleştirildiği otelin, o dönemde Vakıfbank'ın bir kuruluşu olduğunu savundu.

Bakan Şahin'in ''tazminat kazandım'' sözlerini de eleştiren Genç, ''Dava Yargıtayda. Bir Adalet Bakanının, 'Parayı alacağım' demesi, yargıyı etkilemektir. Bunu kınıyorum. Tayyip Erdoğan'a da 4 bin 500 YTL ödedim. Ne olacak? Dilimize sahip olamıyoruz. Zaman zaman cezasını çekeceğiz. Size sadaka vermiş oluruz'' diye konuştu.

-''BEN KİMSENİN ÇİÇEĞİNİ SULAMADIM''-

AK Parti'nin 4 ay önce iktidara geldiğini, ancak ortada ne bir hükümet, ne de bir program olduğunu ileri süren Genç, Başbakan Erdoğan ve bakanların bunun yerine yurt dışına geziler yaptığını söyledi.

AK Parti'li milletvekillerinin ''Çiçek...'' diye laf atması üzerine Genç, ''Ben kimsenin çiçeğini sulamadım. Ama ihtiyaç duyan olursa, o beni ilgilendiren bir şey değil. Bana laf atanlara, altından kalkamayacakları cevaplar verebilirim ama terbiyem buna müsait değil. Bu konuda geçmişte ne cevaplar verdiğimi biliyorsunuz. O zamanki tutanakları okuyun'' diye konuştu.

Teklifin 6. ve son maddesi üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Bu arada, TBMM Başkanı Köksal Toptan da kanun teklifinin görüşmelerini bir süre Genel Kurul salonundan izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber